The Sheep Thief
rating

Duur: 24 min. | 1997 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Asif Kapadia | Cast: Abdul Rehman | Scenarist: Asif Kapadia | Producent: Victoria Connell | Productiehuis: Strawberry Vale Films

Wat je allemaal van de Bijbel leren kan, en wat niet. Asif Kapadia baseerde zich voor The Sheep Thief op een bijbelverhaal waarin een dief uitgroeit tot een heilige. Zijn straatarme diefje van de nacht schopt het helaas zo ver niet. We krijgen zelfs geen rags-to-riches story. Veeleer een 'eens een dief altijd een dief' en 'het leven is hard'-verhaal. Bij aanvang van de film zien we hoe een jonge dief tracht te overleven volgens de wetten van de straat. Jammer genoeg trekt zijn buit (een schaapje) zich daar niets van aan, begint te blaten en verraadt zijn schaker. Die wordt verbannen met een brandmerk op zijn voorhoofd. Net als een vos verliest hij (écht) zijn haren maar niet zijn streken. Letterlijk en figuurlijk gebrandmerkt door zijn verleden kan hij de neiging om te stelen niet laten hoewel hij er telkens wonderwel mee wegraakt. De familiale verbondenheid waar hij stiekem naar op zoek is blijft een ijdele hoop. Zijn verhaal loopt af met een open einde.

Kapadia vertelt zijn verhaal voornamelijk beeldend. Er wordt pas na acht minuten voor het eerst gesproken en dialogen komen zelden of nooit voor. Contacten worden woordenloos gelegd en gebeurtenissen volgen elkaar naadloos op zonder dat er woorden aan vuil gemaakt moeten worden. Die verhaallijn zit netjes in elkaar, met de nodige optimistische sprongen en de broodnodige verpesters. Een feelgooddrama was nooit de bedoeling. De gedurfde montage houdt het tempo hoog en er heerst net voldoende suspense van begin tot eind. De voorspelbaarheidsfactor blijkt wel relatief hoog en soms krijgt de spanningsboog iets theatraals. Maar goed, het spel werkt. Kapadia koos voor een tijdloos landschap, authentieke locaties en niet-professionele acteurs. Hij liet de kinderen geregeld hun eigen gang gaan terwijl hij ze met een lange lens bleef filmen waardoor hun acties bijzonder naturel ogen. Hij koos ook bewust voor visuele motieven zoals de zuiverende regen en de zwaar symbolische rode sjaal, die niet bijster origineel en zelfs behoorlijk clichématig zijn, maar bon.

De gedurfde montage houdt het tempo hoog en er heerst net voldoende suspense van begin tot eind

Met The Sheep Thief kaapte Kapadia verschillende prijzen weg. Zijn grootste troef was wellicht dat hij als eindejaarsstudent een aparte positie bekleedde, want filmen in Indië was niet bepaald de normale gang van zaken. Dat hij er dan ook nog in slaagde om alle pluspuntjes van hierboven te verwezenlijken, bezorgt hem een welverdiende plaats tussen memorabele Britse kortfilms.

Bekijk de film hier.

Brecht Masschaele