Telling Lies
rating

Duur: 04 min. | 2000 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Simon Ellis | Cast: Julliet Jones, Sarah Tutt, Tim Cunningham | Scenarist: Simon Ellis | Producent: Jane Hooks | Productiehuis: EMMI Production, Laing Entertainments

In Telling Lies van Simon Ellis volgen we enkele ongemakkelijke telefoongesprekken van het hoofdpersonage tijdens 'the morning after'. Het moet een vrij heftige avond geweest zijn, want zijn relatie is ten einde en hij heeft alvast met een ander geslapen. Telling Lies is een breinspelletje voor de toeschouwer, een knipoog naar belachelijk slecht ondertitelde films. De regisseur zag er toevallig eentje tijdens een filmfestival en het injecteerde hem met het idee voor dit filmpje. Via de soundtrack horen we de werkelijke stemmen van de personages, terwijl we ondertussen hun ware gedachten in een geanimeerde en expressieve typologie te lezen krijgen op het scherm. Op die manier ontdekken we hun gecensureerde leugens. Telling Lies maar The Truth is Out There.

Deze sketch van enkel tekst en audiogesprekken zonder filmische beelden experimenteert met het medium. Het resultaat werkt entertainend omdat het op een minimalistische, maar overtuigende en realistische manier herkenbare clichés tegen elkaar uitspeelt met een humoristisch effect. De timing zit strak, de dialogen bevatten enkel de essentie en zijn stuk voor stuk uppercuts. Het lijkt op de neerslag van een seismograaf die aardbevingen in menselijke contacten registreert of van een futuristische leugendetector die gedachten ontcijfert. Deze averechtse goochelarij tovert de waarheid tevoorschijn in plaats van hem te verhullen.

Telling Lies is een breinspelletje voor de toeschouwer

Ellis thematiseert het eeuwenoude typisch menselijke onvermogen tot communicatie. De manier waarop de mens verbroken sociale codes met woorden (lees: leugens en excuses) opnieuw aan elkaar tracht te lijmen wordt blootgelegd. Het beste voorbeeld krijgen we tijdens het gesprek met zijn beste vriend Darren die blijkbaar met zijn ex in bed was gekropen. Hij belt dus om te checken in hoeverre dit ongeloofwaardige verhaaltje klopt. Darren ontkent in alle talen, want hun vriendschap staat op het spel. Beiden doen hun uiterste best om elkaars gezicht te redden. De enige die de (zelf)censuur pijnlijk tot het minimum beperkt is Victoria, de vreemde vrouw van zijn 'deed of darkness'. Zij spreekt de waarheid met slechts enkele kleine watjes eromheen en heeft ondertussen – in schril contrast met de anderen - haar emoties volledig onder controle.

Bekijk de film hier.

Brecht Masschaele