27
rating

Duur: 14 min. | Land: België | Regie: Nicolas Daenens | Cast: Titus De Voogdt, Pieter-Jan Vervondel | Scenarist: Nicolas Daenens | Productiehuis: Savage Film

Titus De Voogdt, gekend van Steve + Sky en Any Way the Wind Blows, speelt een naamloze jongeman van 27, een volgens hem gevaarlijke leeftijd. Hij heeft het net afgemaakt met zijn vriendin en besluit zichzelf te belonen met het maken van frieten. Op weg naar huis van de supermarkt, maakt hij op het eerste gezicht een aantal banale ontmoetingen met mensen in de straat mee. De man wordt geconfronteerd met hun heel diverse problemen. Lichtjes geïrriteerd, pareert hij hun pogingen tot contact op een passief-agressieve wijze.

Titus De Voogdt bleek een uitstekende keuze voor deze kortfilm. Zijn nonchalante voorkomen (net als in de twee bovengenoemde films) en de manier waarop de ontmoetingen met de talloze mensen uitgespeeld worden, zorgen voor een luchtige en licht-komische noot. De commentaar die Titus door middel van een voice-over levert, versterkt dit gevoel. Op het einde van de film staat de kijker bovendien nog een verontrustende verrassing te wachten.

27 jaar is een gevaarlijke leeftijd

Nicolas Daenens levert een leuke film af, waarbij hij aantoont dat hij het medium goed beheerst. Niet alleen voelt de film qua verhaal 'af' aan, ook de manier waarop de camera op semi-objectieve wijze het personage volgt en de situaties voorzichtig observeert, lijkt een goed doordachte keuze. Deze manier van filmen zien we ook bij Alfonso Cuarón en Daenens lijkt deze grootmeester niet alleen hierin te volgen. Zo maakt Daenens ook gebruik van een aantal longtakes, waarbij ook wat zich op de achtergrond afspeelt relevant is voor de filmbelevenis. Aldus kan de kijker ook wat op verkenning gaan in deze opmerkelijke kortfilm.

Jeroen Van Rossem