Shallow
rating

Duur: 17 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: William Bridges | Cast: Dan Stevens, Emily Bruni, Amelia Beney | Scenarist: William Bridges | Producent: Sentinel Entertainment

Hoe gewetenloos kan iemand zijn en hoe ver is iemand bereid te gaan om zijn naam zuiver te houden. Die vraag stelt William Bridges zich in zijn film Shallow. Hij doet dit door zijn protagonist Richard, een politicus op weg naar zijn minnares, op de proef te stellen. Wanneer hij onderweg opgebeld wordt door zijn vrouw, rijdt Richard een klein meisje aan. Wanneer hij beseft dat ze dood is, begraaft hij haar in het bos. Als hij opnieuw wilt vertrekken, duikt de moeder van het meisje op en vraagt hem om haar te helpen zoeken.

De evolutie van Richard van een zelfverzekerd naar een paniekerig en achterdochtig persoon is bijzonder interessant om te volgen. Dit komt deels ook door het tweespel tussen hem en de moeder. De spanning wordt langzaamaan opgedreven en de dreundende muziek en grauwe beelden zijn een voorbode van het onheilspellende karakter van de film.

Shallow is een aangrijpende rollercoast rit, zowel voor de personages als de kijker.

Bridges is er op deze manier in geslaagd een zeer sfeervolle en spannende film te maken. Hierbij maakt hij gebruik van een sterke beeldvoering om het desolate bos en de mentale toestand van de personages in beeld te brengen. De indringende close-ups tonen mooi het emotioneel spectrum dat de personages doorlopen. Shallow is dan ook een aangrijpende rollercoast rit, zowel voor de personages als de kijker.

Jeroen Van Rossem