Ciao Bambino
rating

Duur: 20 min. | Land: België | Regie: Thibaut Wohlfahrt | Cast: Tom Boccara, Sophie Museur | Scenarist: Thibaut Wohlfahrt | Producent: Nathalie Jacobs

Laat uw puber los. Ondersteun hem/haar nog, geduldig en met liefde. Wees dankbaar voor de voorbije 16 jaar boordevol geluk. Zorg ervoor dat uw eigen gevoelens niet bepalend zijn. Toon ze, maar hou ze onder controle. Word in geen geval wanhopig of angstig. Vergeet zelf niet te leven. Hoe kun je een goede moeder zijn met een koppige puber in huis? Hoe kun je als puber je moeder, zonder verdriet aan te richten, duidelijk maken dat jouw leefwereld groeit en wil ademen?

Thibault Wolfard volgt een alleenstaande moeder met haar tienerzoon. Ze zoeken elkaar en tasten onzeker naar elkaar. Het wordt een ontroerend spel van “Hoe dicht mag ik bij jou komen opdat ik je niet afschrik?” vanuit het perspectief van de moeder, Nadine, en “Tot hoe ver kan ik jou nog toelaten nu ik mijn eigen denk- en gevoelswereld probeer te cultiveren?” van de zwijgende Baptiste. Ze beslissen om te herbronnen aan zee.

Er is geen agressie nodig om de boodschap waarde of kracht te geven maar de haperende handelingen berusten op een liefdevolle fond.

Het mooie aan de film is dat er geen agressie nodig is om de boodschap waarde of kracht te geven maar dat de haperende handelingen in werkelijkheid rusten in een liefdevolle fond. Ook de fotografie en beeldcompositie weerspiegelen het algemene gevoel van knagende eenzaamheid versus zelf opgezochte eenzaamheid.

Wohlfahrt koos voor het effect van een handicam. De beeldkwaliteit is niet hoogstaand maar voldoet om de boodschap over te brengen. Door de kleuren en de korrel lijkt de film uit de jaren ’90 te komen. Daardoor kan er bij de groep twintigers in het publiek wel eens een soort melancholie opborrelen.

Annabel Debaenst