Rumours
rating

Duur: 07 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Frits Standaert | Producent: La Boite,..., Les Films du Nord, frits gvc

Drie konijnen tukken op een lichtende plek in het bos. Een grote BOENK en één rammelaar schrikt op. Hij heeft hét gehoord. Toch? Hij slaat alarm, ze kiezen het hazenpad, hun paniek is aanstekelijk en binnen de kortste keren staat de ganse rimboe op stelten.

Standaert tekent beestachtige typetjes met mensentrekken, op en top cartooneske figuren: een ploffende oogbal hier, een wijd uitpuilende buil daar. Speciale vermelding voor de koning van het woud: een aan z’n appendix geopereerde Leo met West-Vlaamse tongval. Ze zijn egaal ingekleurd en klaar afgelijnd, waardoor ze fel afsteken tegen de meer geschakeerde en vloeiende kleuren van het bos.

De figuurtjes zijn erg innemend – we smelten vooral voor de bedeesde ogen van de rammelaar. Komieke stemmetjes en exotisch gekruide country vormen een bedreven sounddesign. Het verhaal – naar een Tibetaanse legende – is eenvoudig, maar misschien iets te opsommerig uitgewerkt. Dat kan de pret echter niet bederven. Met of zonder geruchten, in dit oerwoud is het oergeestig.

Maarten Van den Bulcke