Enkel Vlees
rating

Duur: 25 min. | 2011 | Land: Belgiƫ | Regie: Marnix Ruben | Cast: Quinten Leon, Immele Bosman, Arnaud Blom, Tiemen Van Haver | Scenarist: Erik Van Overloop, Marnix Ruben | Producent: Marnix Ruben | Filmschool: St Lukas

Enkel Vlees wil ons een voyeuristisch kijkje geven achter de schermen van de ruige Hard Core Punk. Luka (Tiemen Van Haver) is de 'lead singer' van een opkomend bandje die probeert te verbergen dat hij een softie is. Op de avond van het beslissende optreden schreeuwt hij de spots van het plafond, kapt hij alcohol in zijn gat alsof het vluchtiger is dan water en snuift hij coke alsof het niet de eerste keer is. Ondertussen scheurt zijn ego tussen het illusoire succes en de afwezigheid van zijn liefje. De boel escaleert en hij eindigt als de irritante loser die iedereen liever in de goot of in zijn nest ziet liggen.

Marnix Ruben wisselt van cameratype om enerzijds de geloofwaardigheid te vergroten en anderzijds de sfeerverschillen kwalitatief te duiden via zijn beeldtaal. De amateuristische handheld camerabeelden die de muzikanten zelf maken zorgen ervoor dat de film zich enigszins differentieert van de rest. Hoe vuil, decadent en 'over-the-top' de film ook poogt te zijn, veel nieuws of speciaals valt er eigenlijk niet te beleven op deze 'geschifte avond'. De plaatsvervangende schaamte valt zelfs behoorlijk tegen in termen van geslaagde identificatiemogelijkheden met het hoofdpersonage. De opbouw naar de climax komt niet echt van de grond, het geheel duurt wat te lang en de spanningsboog verslapt wanneer duidelijk wordt dat er geen bijzonderheden in de lucht hangen.

Volgende keer een wat gedurfder scenario, een strakkere timing en hetzelfde enthousiasme voor experiment, en we zien Marnix Ruben graag komen.

Toch wekken de dialogen best op de lachspieren. De andere muzikanten spelen met een overtuigende naturel en komen over als geloofwaardige gasten. De flitsende beelden van het optreden en de skypemomenten mogen eveneens als geslaagd beschouwd worden. Volgende keer een wat gedurfder scenario, een strakkere timing en hetzelfde enthousiasme voor experiment, en we zien Marnix Ruben graag komen met zijn nieuwe geesteskind.

Brecht Masschaele