British Roulette
rating

Duur: 04 min. | Land: België | Regie: Rosanne Janssens | Productiehuis: RITCS

Oud zijn is niet altijd een pretje. Je gezondheid is niet meer wat ze geweest is en de klok lijkt elke dag trager te tikken. Maar de drie oma'tjes uit dit filmpje hebben een bijzonder spelletje bedacht om de tijd sneller voorbij te laten gaan. Terwijl de ene haar breinaalden bovenhaalt en de andere de krant uitpluist, zet een derde dametje een verse pot thee en schenkt ze vier tasjes vol. Na dit uiterst beschaafde ritueel kan het gokken beginnen...

Rosanne Janssens ontwierp haar drie hoofdpersonages heel zorgvuldig: haar eerste schetsen dateren al van begin 2009. De persoonlijkheden en gezichtsuitdrukkingen van de poppetjes zijn dan ook extra belangrijk in een film waarin geen woord wordt gezegd. De nadruk ligt op hun zuinige mondjes (en felrode lippen), hun ogen (en springerige wenkbrauwen) en op hun beheerste lichaamstaal – meer hebben ze niet nodig om met elkaar, en met de kijkers, te communiceren. De sobere klankband sluit perfect aan bij de onheilspellende sereniteit die er rond de tafel hangt.

De sobere klankband sluit perfect aan bij de onheilspellende sereniteit.

Ook de achtergrond – de film speelt zich af tegen één decor - klopt. Van het behangpapier tot het Delftse theeservies en de foto’s van overleden opa’s aan de muur: Janssens heeft aan alles gedacht, met een opvallend goed oog voor detail. En dat loont. ‘British Roulette’ is een charmante blik in het leven van drie pittige dametjes.

Sofie Rycken