Engelenbak
rating

Duur: 28 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Annelies Van de Woestyne | Cast: Axel Daeseleire, Bram Van Outryve

Floris (Bram Van Outryve) is verslaafd aan applaus. Door een aandoening aan zijn stem kan hij echter niet op de planken staan bij een theatergezelschap. Hij is dan maar souffleur en legt de andere acteurs ironisch genoeg de woorden in de mond. Spijtig genoeg is het applaus dat de toneelspelers krijgen nooit voor hem bedoeld. Floris probeert er alles aan te doen om ooit zijn eigen applaus in ontvangst te kunnen nemen.

Annelies Van de Woestyne durft te experimenteren en brengt voldoende afwisseling in vertelstijl. Ook op scenarieel gebied blijft de film boeien. Engelenbak is tegelijk heel herkenbaar, maar toch ook vernieuwend. De humor zit steeds op de juiste plaats en het verhaal is mooi afgerond.

Van de Woestyne kiest voor een overdreven acteerstijl die bij haar onderwerp past en nog versterkt wordt door een alwetende voiceover van een levenslustig personage. Ze brengt een zeer creatief en sfeervol geheel waarin personages tot leven komen en in de gewone wereld mee gaan draaien. Een knipoog naar de postmoderne cinema en een goede stap in een hopelijk mooi gevulde verdere carrière.
 

Steffen Bogaerts