The Appointment
rating

Duur: 10 min. | Land: België | Regie: Yves Bex | Scenarist: Yves Bex | Producent: Frank Van den Eeckhout | Productiehuis: Trope Films

Op de dromerige tonen van Peter Schön fladdert een vlinder tussen de dartelende sneeuwvlokken een slaapkamer binnen. De toon is onmiddellijk gezet in het mistroostige The Appointment, waarin Yves Bex een beeld wil schetsen van een jongeman die het overlijden van zijn vader moeilijk kan verwerken. De titel verwijst naar een afspraak die de man heeft in de voormiddag. Onderweg naar deze afspraak wordt de kijker geconfronteerd met de traumatische impact die het ongeluk van de vader heeft op deze jongeman.

Door de afwezigheid van dialogen vertrouwt The Appointment louter op de beelden om zijn boodschap over te brengen. Gezien het universele gegeven van het verhaal, lijkt dit een doordachte keuze. Het verlies van een gekend persoon in een verkeersongeluk is immers helaas geen unicum. De regisseur wil een nuchtere blik bieden op dit verlies en op hoe men dit voor zichzelf moet verwerken. Dit gegeven is ook terug te vinden in de stijl van de film.

Door de afwezigheid van dialogen vertrouwt The Appointment louter op de beelden om zijn boodschap over te brengen

De simpele tekenstijl, met zachte lijnvoering, geven de kortfilm een zekere eenvoud en een schilderachtige indruk. Samen met de weemoedige muziek, straalt de film een zekere rust en sereniteit uit, passend bij de delicate thematiek. Bex speelt ook op welbewuste wijze met kleuren. Let bijvoorbeeld op de aanwezigheid van rood bij het ongeluk. De audiovisuele stijl is dan ook geslaagd te noemen, al komen de ogen van de personages wel wat vreemd over.

Jeroen Van Rossem