De pottenkijkers
rating

Duur: 05 min. | Land: België | Regie: Jolien Haesen | Cast: Silke Dilliën, Anna Heuninck, Roderik Bösensell, Bob Coenen, Robin Adriaensen, Hugo Mellaerts, Stefan Suetes | Producent: Jeanmarie Demeyer | Productiehuis: KASK- Hogeschool Gent

Wat gebeurt er met uw stront nadat u hem doorspoelt? Jolien Haesen maakt een ludiek statement met het verfilmen van de stoelgang. Aan de hand van een grijs-rode collagetechniek worden uitwerpselen in een fabrieksomloop een bewerkbaar product in plaats van een viezigheid. Nadat uw dierbare afscheiding zijn weg doorheen de rioolbuizen baande, wordt het opgepikt door een Big Brother-oog en ondergaat het bruine materiaal een grondige dissectie.

Vorm, geur, smaak en kleur worden nauwkeurig bijgehouden door de zintuigrijke laboranten die aan de lopende band hun ware ambacht uitoefenen. Hilarisch is de wijnproever die de stront koelbloedig degusteert ('disgusteert'). Waar dit filmpje op het eerste gezicht ridicuul lijkt, snijdt Haesen in de kern van de kak. Ze ridiculiseert enerzijds de controle- of Big Brother-maatschappij, waarin alles gevolgd en opgenomen wordt.

Wat gebeurt er met uw stront nadat u hem doorspoelt?

Anderzijds verheft ze de uitwerpselen schaamteloos tot iets wat deel uitmaakt van het mens-zijn door ze in de setting van de consumptieketen te plaatsen. Zelfs de feces zijn niet meer anoniem, worden gelabeld en gematcht. De humor zit niet in het filmpje zelf, eerder in het concept van het potten-kijken. Argeloos geeft ze het “minderwaardige” thema vorm en hierin volgen we haar tot op een bepaald punt. Haar filmpje doet ons terloops stilstaan, vluchtig grinniken, maar daar blijft het toch bij.

Annabel Debaenst