The Divers
rating

Duur: 06 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Nicolas Provost | Cast: Adam Leech, Alix Eynaudi | Scenarist: Nicolas Provost

The Divers van Nicolas Provost toont ons een jong koppel op een balkon met uitzicht op een stad en een spetterend vuurwerk. Magere verhaallijn zou u denken, maar meer heeft deze jonge Vlaamse cineast en beeldend kunstenaar niet nodig om zijn persoonlijke fascinaties duidelijk te maken.

Gebruikmakend van een ultiem romantisch beeld, dat alle elementen in zich draagt om ons mee te slepen in het passioneel liefdesverhaal van dit koppel, geeft Provost ons niet wat we willen maar confronteert hij ons daarentegen met een universeel ingeburgerd verwachtingspatroon. Zoals Tinseltown het ons geleerd heeft, kijken we vol spanning uit naar de kus die volgen moet, maar Provost onthoudt ons de goed gekende climax en laat zijn publiek onbevredigd achter.

Het vuurwerk dat de achtergrond in lichterlaaie zet, staat in schril contrast met de afwezige passie tussen het jonge koppel. Dat gegeven komt nochtans niet als een complete verrassing, de geoefende kijker kan de tragische afloop van het 'aantrekken en afstoten' al voorspellen aan de hand van de muziek die hier geen onbelangrijke rol speelt. Geen romantisch aanzwellende violen die de hoofdpersonages in elkaars armen drijven maar een eerder melancholische score die deze romantische ontmoeting ombuigt tot een pijnlijk afscheid; het eindbeeld van een smartelijk conflict waarvan we het verloop niet kennen. Met de muziek van Hans Zimmer, 'journey to the line' uit The Thin Red Line - een oorlogsdrama van grootmeester Terrence Malick - herdefiniëert hij zonder hoogdravend of hermetisch te worden en brengt hij ons associatief vermogen in de war. Door de verschillende clichématige Hollywoodconventies uit hun vertrouwde omgeving te isoleren en op een minder natuurlijk aanvoelende manier samen te brengen, creëert hij een nieuwe context. Hierdoor kijken we niet alleen anders naar het getoonde materiaal maar ook naar het syteem achter de magie van cinema.

Spijtig genoeg wordt de spanning tussen de hoofdpersonages iets te lang gerokken waardoor de grenzen van de in vraag gestelde filmformules net dat beetje te ver overschreden worden en het beoogde effect aan kracht verliest.
The Divers mag dan misschien niet het beste werk van Provost zijn, het geeft wel perfect weer wat deze filmmaker bezighoudt en hoe hij steeds meesterlijk weet te spelen met klassieke filmcodes. Wat zich doorheen de jaren onwrikbaar in ons collectief geheugen heeft genesteld, weet hij met schijnbaar gemak los te weken en te herinterpreteren.

Carmen van Cauwenbergh