Rivers Return
rating

Duur: 11 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Joe Vanhoutteghem | Cast: Eva Brvar Ravnikar, Radomir Milosevic, Lidija Iskric, Lojze Rutar, Bostjan Pouse | Scenarist: Joe Vanhoutteghem

In 2010 zocht de televisiezender ARTE een aantal internationale artiesten om bij te dragen aan hun corporate design, die in het teken staat van creatitiveit, vitaliteit en vindingrijkheid. Een van de gelukkigen was onze landgenoot Joe Vanhoutteghem. Zijn kortfilm Rivers Return vormde de basis voor de imagospots van de zender.

Rivers Return is in hoofdzaak een visueel experiment waarin Vanhoutteghem speelt met de notie van illusie en verbondenheid tussen mensen door gebruik te maken van camerabewegingen en montage. Zo zien we een hele resem visuele effecten, waaronder een jongetje dat ouder wordt terwijl hij een boom beklimt en als oude man een jonge vrouw kust, waarbij zij oud en hij jong wordt; of mensen die van klederdracht en zelfs geslacht wisselen.

Dit soort surreƫle taferelen zorgt samen met de prachtige muziek van Olafur Arnalds, die een soort bezwerende soundscape vormt, voor een dromerige en speelse sfeer. De sequenties in de film volgen een bepaalde logica, maar qua verhaal voelt de film iets te gefragmenteerd aan. Doordat de ervaring primeert op het narratieve, is dit niet echt storend. Al zorgt het wel voor een bepaalde wrijving met de muziek, die steeds rustig blijft terwijl de beelden soms een sneller tempo aanvoeren.

Rivers Return is in hoofdzaak een visueel experiment

De grootste kracht van Rivers Return zit uiteindelijk in de pracht van de beelden die op het scherm getoverd worden. Deze beelden ademen ontzettend veel sfeer uit en zijn een ware lust voor het oog. Dit is niet verrassend, gezien Vanhoutteghem voor deze kortfilm samengewerkt heeft met Nicolas Karakatsanis, een onmiskenbaar opkomend talent, die ook de cinematografie verzorgde van Rundskop, Small Gods, Linkeroever en tal van prijswinnende kortfilms.

Jeroen Van Rossem