Collecties: leven tussen boek en band
rating

Duur: 25 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Jonathan Lyssens | Cast: Frans Vyncke, Auguste Kulche, Wilma Schuhmacher | Scenarist: Jonathan Lyssens | Productiehuis: KASK

Met Collecties: leven tussen boek en band dompelt regisseur Jonathan Lyssens ons onder in een wereld van boeken. We leren drie mensen kennen wiens leven in het teken staat van het bedrukte papier: een boekbinder, een lezer en een verzamelaarster. Vol overtuiging vertellen zij over hoe hun passie een levenswerk werd en over de band die zij met hun boeken delen. Hierbij blikken ze ook terug op hun eigen leven en zijn ze zich ook bewust van de kwetsbaarheid van oude, al dan niet vergeten boeken, net als van hun eigen leven.

Hoewel het hier om een documentaire gaat, deinst Lyssens er niet voor terug om een duidelijke esthetiek te gebruiken. Zo filmt hij zowel de boeken als de mensen dicht op de huid, wat voor een intieme maar ook indringende sfeer zorgt. Verder maakt hij gebruik van een uitgekiende kadrage en wisselt hij observerende momenten af met meer subjectieve opnames. Zo tovert hij enkele knappe visuele effecten op het scherm, bijvoorbeeld wanneer een gedigitaliseerde versie van een boek getoond wordt.

Vol overtuiging vertellen zij over hoe hun passie een levenswerk werd en over de band die zij met hun boeken delen

Uiteindelijk is het wel een gemiste kans dat Lyssens niet van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om de ruimtes te verkennen, en zo bijvoorbeeld de waarschijnlijk indrukwekkende boekencollecties in beeld te brengen. We krijgen vaak wel een glimp te zien, maar buiten een shot van een vervallen boekenverzameling blijft het daar bij. Het is ook spijtig dat we tijdens de film niet te weten komen wie de drie mensen zijn en dat er niet wat meer achtergrond gegeven wordt. Toch is deze korte maar krachtige documentaire een waardige ode aan de liefde voor het boek.

Jeroen Van Rossem