Madagascar, carnet de voyage
rating

Duur: 00 min. | Land: Frankrijk | Regie: Bastien Dubois | Scenarist: Bastien Dubois | Productiehuis: Sacrebleu production

Toen filmmaker Bastien Dubois als jonge twintiger door Europa trok, hield hij een dagboek bij dat hij vulde met tekeningen, schetsen en impressies. Hij trok naar Supinfocom (Ecole SUPérieure d'INFOrmatique de COMmunication) in Valenciennes en leerde daar alle kneepjes van 3D-animatie kennen. De combinatie van zijn natuurlijke talent én zijn kersverse kennis leverden een eigenzinnige film op.

Dubois bracht tien maanden door in Madagaskar, het vierde grootste eiland ter wereld. De voormalige Franse kolonie, een plaats waar armoede welig tiert, bleek een bijzonder rijke inspiratiebron. Meer dan de helft van de bevolking gelooft in traditionele, inheemse religies waarbij het contact met overleden voorouders een grote rol speelt. In deze film gaat Dubois vooral in op ‘famadihana’, of ‘de omwenteling van de doden’. Bij dat ritueel, dat zowat eens om de zeven jaar plaatsvindt, worden lijken opgegraven en in versgewassen lijkwaden gewikkeld. Daarna worden ze rondgedragen, terwijl hun dorpsgenoten zingen, dansen en muziek maken. Het is een echte familie-aangelegenheid waar familieleden van heinde en verre voor afreizen. Ook Dubois neemt de ‘taxi brousse’ naar zo’n famadihana.

Een energetische film, met een paar uitzonderlijk sterke scènes.

Inkttekeningen, collages, notities, portretten in houtskool, bankbiljetten, speelgoedautootjes, bustickets, een label van een fles sterke drank: alles wordt in de strijd geworpen om de niet ongevaarlijke bustocht over hobbelige wegen en het bevreemdende feest weer te geven. Het resultaat is een energetische film, met een paar uitzonderlijk sterke scènes. De close-ups van gezichten zijn ontroerend en ook de steeds terugkerende ‘vouw’ in het midden van het beeld is aandoenlijk. Het is geen verrassing dat de film, meer sfeerverslag dan concrete reportage, wereldwijd in de smaak viel. Hij werd genomineerd voor de Oscars en scoorde filmprijzen in onder meer Annecy, Ottawa en Montréal. 

Sofie Rycken