Wednesday
rating

Duur: 01 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Olivier Dressen (Hero)

Maandag het begin van de week? Ik dacht het niet. Wednesday van Olivier Dressen (ofte Hero) levert daar het schreeuwerig bewijs voor: alles is, zo blijkt, woensdag. En het moet gezegd, er is geen speld tussen te krijgen – of heeft Dressens ironie ook ons rationeel vermogen geïnfecteerd?

Deze ultrakorte film presenteert een absurdistische these, neigend naar complottheorie. Het gaat als volgt: poneer een stelling – ‘alles gebeurt op woensdag’ – en prop dan willekeurige data in het passend keurslijf. Woodstock? Op een woensdag! Bij de minste toetsing tuimelt die ganse constructie in elkaar. Ga zelf maar na. 

Dressens veronderstelt een erg korte attention span van de kijker – z’n filmpje zou perfect passen in de chaotische maalstroom van tv-zenders als Jim of TMF. Het is een eclectische warboel, een knip-en-plak-werk van jewelste waarbij gekende Westerse iconen naar hartenlust worden bewerkt. Zo worden Robert De Niro en Paris Hilton als bewijsstukken opgevoerd, evenals Neil Armstrong die, zo te zien, bij z’n maanwandeling allerlei restafval achterliet. Dressens toont zijn meesterschap over verschillende stijlen die het midden houden tussen animatie, grafiek en fotografisch materiaal. En uiteindelijk lijkt dat het belangrijkste: het etaleren van zijn eigen kunnen. Of is het toch ook een sneer naar de complotten van klimaatontkenners?

Maarten Van den Bulcke