Cemetery Jazz
rating

Duur: 10 min. | Land: België | Regie: Nicolaas Rahoens | Cast: Niki Ongena, Luk Focke

Cemetery Jazz is een lowbudgetproject dat naar verluidt op een kleine week werd ingeblikt. Rahoens had genoeg aan twee acteurs, een bos en een Super8 camera. Natuurlijk is het niet de fijnste productie, maar dat kon kijkers op het toenmalige filmfestival van Brussel er niet van weerhouden om Rahoens de publieksprijs te schenken. En jawel, het is heerlijk om die weerbarstige analoge textuur van beeld en geluid te mogen beleven.

Ook inhoudelijk gaat deze prent vrij ondergronds. Eigenlijk zien we een macabere variant van de wraakfilm. Een man wreekt spartelende wormpjes die door een vrouw aan haar vishaak worden geregen. Nadat hij haar levend onder de lemen grond heeft begraven, laat hij door een luchtkoker een legertje pieren op haar af. Dat we daarbij af en toe flarden Bach horen, zorgt voor een bizarre religieuze connotatie. Gij zult niet doden? Heb uw naaste lief? Of een wansmakelijke illustratie van de soms dunne lijn tussen moraal en waanzin? Wie zal het zeggen.

Onderweg hebben we alleszins genoten. Van het constante geruis op de geluidsband en het zwartwitte 8mm beeld dat toch een groene glans afgeeft. En van leuke rekwisieten zoals dat zelfgekrulde saffi van een pakje Drumtabak, of die typische één-en-al-wollen nineties pullovers.

Maarten Van den Bulcke