Me Will Always Be Me
rating

Duur: 35 min. | Land: België | Regie: Sjoerd Tanghe | Cast: Dirk Tanghe

Alles in ’t wit, en ‘t theater in ’t zwart  – Zo profeteert Dirk Tanghe, gevierd theatermaker, over zijn nieuwste visioen. Een nog leegstaande fabriek moet een ontmoetingsplek worden voor allerlei creatief volk en moet de plek worden waar slechts één soort theater wordt gespeeld – ‘Het mijne,’ aldus Tanghe. Hij zinspeelt zelf op de droom-en-daad-woorden van Elsschot, en ondervindt aan den lijve de wetten en praktische bezwaren des levens. Tanghe is een talentvol regisseur, maar zonder zaal, zonder vloer, zonder acteurs.

Met Me Will Always Be Me geeft zijn zoon Sjoerd een moedige kijk op die donkere kant van zijn vaders persoon. Een man die bruist van energie, zowel nu als toen – zoals op archiefbeelden te zien. Maar achter die opgewekte façade schuilen diepe dalen. Zo diep zelfs dat Tanghe de laatste jaren overmatig naar de fles greep. Het is dan ook in een ontwenningskliniek in Pittem dat we de hoofdpersoon voor het eerst ontmoeten. Afkickend. Maar ook show verkopend. Voor Tanghe lijkt het leven een voortdurende performance op een existentiële bühne. Hij heeft er duidelijk schik in, maar beseft tegelijk dat hij met plezier niet alles koopt. Op die momenten zakt hij weg in drassige weemoedigheid en reflecteert hij op z’n rol als hedendaagse nar, met zijn waarheid in pacht die hij echter aan de straatstenen niet verkocht krijgt.

Op voice-over horen we de regisseur, licht onzeker, alsmaar trachten om de innerlijke troebelen van zijn vader te achterhalen. Een groot contrast met de stuwende, opgewekte klassieke muziek en vooral met spraakwaterval Dirk die het tempo voortdurend op een hoog peil houdt. Het beeld is vaak erg zenuwachtig, doordat Sjoerd z’n onrustige vader vooral in close-ups tracht te vatten. Af en toe neemt de lens iets meer afstand, niet toevallig wanneer Dirk ostentatief theater opvoert. Zoals bij het promoten van Cuberdons op de Gentse Groentenmarkt. Een laagtepunt, dat hij te lijf gaat met die innemende mix van spel, reflectie en oprechtheid waarmee deze chaotische creatieveling zich door het leven danst.

Maarten Van den Bulcke