Pivot
rating

Duur: 00 min. | Land: Nederland | Regie: André Bergs | Scenarist: André Bergs | Productiehuis: Il Luster Productions

Animatiefilms zijn al lang niet meer alleen handgetekend. Steeds vaker kiezen animatoren voor computer gegenereerde animaties bij het ontwerpen van hun (kort)films. Zo ook André Bergs voor zijn kortfilm Pivot, over een man die getuige is van een moord wanneer hij foto’s aan het trekken is in een moderne stad. Wanneer hij moet rennen voor zijn leven slaat het noodlot toe en wisselen de moordenaar en de fotograaf in hun rol van prooi en roofdier.

Ondanks de korte duur van het filmpje, slaagt de regisseur er toch goed in de spanning op te bouwen en voor de nodige sensatie te zorgen tijdens de vlucht. Hierdoor verlies je al snel de simpliciteit van het verhaal uit het oog. Bergs neemt je helemaal mee in deze bevreemde wereld die haast iets dystopisch heeft. De fantastische twist op het einde van het verhaal komt ook aan als een verrassing, en rond het verhaal perfect af.

Bergs neemt je helemaal mee in deze bevreemde wereld die haast iets dystopisch heeft.

De simpele computeranimaties waarvoor Bergs opteerde, zijn dankzij hun minimalisme passend bij het verhaal en ze ogen ook stijlvol. Maar de keerzijde van de medaille is de hoekige opbouw van de personages, wat voor een vreemd gevoel zorgt tijdens het kijken van de film. De bewegingen zijn echter wel realistisch en mooi uitgewerkt, met enkele Tron-achtige effecten terwijl ze doorheen de straten rennen. Hoe sneller ze rennen doorheen de nachtelijke verlaten stad, hoe abstracter deze figuren immers worden. Waar de film uiteindelijk echt in uitblinkt is de sfeerschepping van deze stad dankzij de minimalistische animatiestijl en het goede sound design.

Jeroen Van Rossem