Karkas
rating

Duur: 08 min. | Land: België | Regie: Maxim Stollenwerk | Cast: Ruben Terryn, Olivier Bisback, Ludo Hellinx, Bert Dobbelaere | Scenarist: Maxim Vandeputte, Maxim Stollenwerk | Productiehuis: Erasmus Hogeschool

De mogelijkheid dat ons vlees besmet kan zijn met een virus of een ander organisme is nog steeds bestaande. Denk maar aan de EHEC-besmetting van varkensvlees of het besmette kippenvlees enkele jaren geleden. Met zijn kortfilm Karkas speelt Maxim Stollenwerk op een ludieke manier met dit gegeven.

Een typisch beeld van een slagerij wordt in de openingsscène al snel doorbroken wanneer blijkt dat de twee karkassen tekenen van leven vertonen. Wanneer een van de slagers dit ontdekt en een  karkas van naderbij onderzoekt, verandert hij plots in een soort zombie. Na enkele wansmakelijke scènes met kots en rauw vlees, is zijn transformatie compleet.

Heel de film ademt een zeer Cronenbergiaanse sfeer uit, wat een groot pluspunt is voor dit soort 'bodyhorror'. De dreigende toon en het cameragebruik zorgen voor een geladen sfeer. Het ijzige en steriele karakter van de slagerij wordt benadrukt door het koele kleurgebruik en het subtiele lichtgebruik. De vertelling wisselt horror goed af met humor en het einde rond het geheel mooi af.

Heel de film ademt een zeer Cronenbergiaanse sfeer uit, wat een groot pluspunt is voor dit soort 'bodyhorror'.

Karkas sleepte op het BIFFF 2012 zowel de Méliès d'Argent als de Grote Prijs in de wacht, en heeft dit zeker en vast verdiend. Laten we alvast hopen dat Maxim Stollenwerk in de toekomst nog leuke genrewerkjes als dit maakt.

Jeroen Van Rossem