The Captured Bird
rating

Duur: 10 min. | Land: Canada | Regie: Jovanka Vuckovic | Cast: Skyler Wexler | Scenarist: Jovanka Vuckovic | Producent: Robert Lucas, Chris Gomez, Guillermo del Toro | Productiehuis: Hanzai Films

Films over meisjes die in een soort alternatieve realiteit terechtkomen zijn ons niet vreemd. Denk maar aan The Wizard of Oz, Alice in Wonderland of Pan's Labyrinth. Met The Captured Bird krijgen we een nieuwe invalshoek op deze thematiek, een sprookje dat even betoverend als huiveringwekkend is.

De film opent met een meisje dat krijttekeningen maakt op de grond. Wanneer ze plots een spoor van een donkere substantie opmerkt, besluit ze dit te volgen. Het leidt haar naar een prachtig kasteel, maar als snel blijkt dat haar ontdekkingstocht zal uitdraaien op een nachtmerrie waarbij ze geconfronteerd wordt met de geboorte van vijf schrikwekkende wezens die onze wereld dreigen te verslinden.

Met The Captured Bird brengt Jovanka Vuckovic ons een duistere en poëtische fabel geïnspireerd op onder meer de fabels van de gebroeders Grimm, de geschriften van H.P. Lovecraft en een nachtmerrie uit haar kindertijd. De wereld die zij hierbij creëert is ronduit subliem. Het kasteel oogt mysterieus en indrukwekkend. Het kleurenpallet in het kasteel lijkt zo weggelopen te zijn uit een film van Dario Argento.

Een sprookje dat even betoverend als huiveringwekkend is

De wezens zelf getuigen van een originele verbeelding en alle animatie is verbluffend gezien het kleinschalige budget. Dat Vuckovic voor haar kortfilm de hulp kreeg onder andere van Guillermo Del Toro zal hier geen onverdienstelijke rol in gespeeld hebben. Ook de acteerprestaties van de zesjarige Skyler Wexler zijn formidabel. Haar kinderlijke nieuwsgierigheid en haar angst dragen deze film op emotioneel vlak.

Jeroen Van Rossem