Mr. Bear
rating

Duur: 15 min. | Land: VS | Regie: Andres Rosende | Cast: Dan Daily, Donella Alanwick, John Henry Cox, Glenn Fleary, James Holloway, Geraldine LiBrandi | Scenarist: Andres Rosende, Fritz Staudmyer | Producent: Andres Rosende

In de gitzwarte komedie Mr. Bear maken we kennis met een koppel van middelbare leeftijd, op weg naar een kerstfeest bij de familie. Wanneer ze autoproblemen krijgen, komt de man Steve terecht in een garage waar hij aanzien wordt voor Mr. Bear, een professionele opruimer ingehuurd om een lijk te doen verdwijnen. Dat alles niet volgens het plan zal verlopen wordt al snel duidelijk, zeker wanneer de echte Mr. Bear komt opdraven.

Andres Rosende heeft met Mr. Bear een heerlijke foute film gemaakt. Om zelf geen lijk te worden, moet Steve immers meespelen met de moordenaars. Dit zorgt voor enkele komische situaties waarbij er niet op een liter bloed of een afgesneden vinger meer of minder gekeken wordt. Het absurde van de situatie wordt verder benadrukt door de luchtige muziek tijdens deze scènes. Bovendien is de spanning doorheen de film steeds te snijden, zeker wanneer de echte Mr. Bear zijn intrede doet. De interacties tussen de personages zijn ludiek, al missen de dialogen soms wat spitsvondigheid. Het verhaalritme en de opbouw zitten wel goed, en de regisseur weet de 15 minuten optimaal op te vullen.

Om zelf geen lijk te worden, moet Steve immers meespelen met de moordenaars

Ook over de productiewaarde van de film valt niet te klagen. Hoewel Mr. Bear een studentenfilm is heeft Rosende het nodige kapitaal kunnen verzamelen via het steeds populairder wordende Kickstarter-platform. Hierdoor kan de film zich probleemloos met grotere producties meten. De acteurs doen ook hun werk naar behoren, vooral Dan Daily als de zwijgzame Steve. Hij maakt van de protagonist een memorabel personage.

Jeroen Van Rossem