Attack of the Brainsucker
rating

Duur: 14 min. | Land: Canada | Regie: Sid Zanforlin | Cast: Alex Weiner, Janine Theriault, Neil Napier, Jeff Lefebvre, Arthur Holden, Keyanna Fielding | Scenarist: Chris Bavota, Sid Zanforlin | Producent: Sid Zanforlin | Productiehuis: Voyous Films

Samantha, een meisje dat opgroeit in de jaren ’60, heeft een voorliefde voor B-films en monsters. Dit neemt volgens haar ouders obsessieve vormen aan. Ze willen dit met een bezoek aan de dokter verhelpen. Via een flashback naar de avond ervoor leren we de ware toedracht van Samantha’s probleem kennen en waarom alleen zij ziet dat de dokter een zogenaamde brainsucker is.

Met Attack of the Brainsucker brengt Sid Zanforlin een mooi eerbetoon aan de klassieke B-films uit de jaren ’50 en ’60. Hij doet dit niet enkel via het verhaal maar ook door talloze verwijzingen naar andere films. Liefhebbers van het genre zullen zich bovendien kunnen herkennen in het personage van Samantha en haar rijke fantasie die ze misschien zelf als kind hadden.

Om haar fantasie vorm te geven gebruikt Zanforlin gedesaturdeerde en zwart-wit beelden, die zorgen voor een passend vervreemdend effect. Het ontwerp van de brainsucker monsters is ook zeer geslaagd en een van de sterkste punten van de film. De acteerprestaties zijn helaas van minder hoog niveau en bij momenten zeer wisselvallig. Maar gezien met kinderen werken nooit gemakkelijk is, mag dit geen groot minpunt zijn.

Mooi eerbetoon aan de klassieke B-films uit de jaren ’50 en ’60

Het verhaal zelf kan door zijn structuur initieel wel verwarrend werken, mede omdat je als kijker ook weinig informatie krijgt. Op het einde vallen bijna alle de puzzelstukken mooi in elkaar, waardoor je als kijker bijna spontaan tot een tweede kijkbeurt wordt aangezet. We hadden enkel nog graag geweten wat er precies met Samantha’s broer gebeurd is. Misschien is dat wel voer voor een volgende film?

Jeroen Van Rossem