8
rating

Duur: 15 min. | Land: Spanje | Regie: Raúl Cerezo | Cast: Sergio Castellanos, Bruno Squarcia, Carmen Ruiz, Sonia Ferrer, Txema Blasco | Scenarist: Raúl Cerezo

Een jongen wordt acht jaar en dat moet gevierd worden. Het zal een verjaardag worden die hij niet snel zal vergeten, alleen zal het feest niet zo fijn zijn als die van andere kinderen. Op zijn achtste verjaardag zal hij namelijk een keuze moeten maken tussen het Goede en het Kwade.

Raúl Cerezo’s 8 benadert het gegeven van een verjaardag als overgangsritueel op een originele manier door er letterlijk een ritueel van te maken. Bij dit duistere ritueel komen de spanningen tussen de familieleden naar boven als blijkt dat niet iedereen aan dezelfde kant staat. De film geeft echter niet het volledige plaatje van wat er aan de hand is en het einde geeft de kijker voldoende ruimte om de gaten op te vullen.

Hoewel er niet zoveel gebeurt in het verhaal, weet Cerezo de spanning goed op te bouwen. Hij toont als geen ander hoe bepaalde genreconventies verwachtingen kunnen creëren bij het publiek. In 8 wordt dan ook gretig gespeeld met de muziek en de visuele iconografie van het horrorgenre, waarbij fraaie en vaak duistere beelden vergezeld worden door een typische horrorscore. Deze aspecten zijn het meest opvallend aan de film, maar helaas niet altijd in positieve zin. Zo lijkt de muziek vaak de bovenhand te nemen in plaats van de sfeer te ondersteunen.

Verjaardag als overgangsritueel op een originele manier door er letterlijk een ritueel van te maken

Ondanks het feit dat het verhaal door de toch wel knappe audiovisuele stijl wat op de achtergrond geplaatst wordt, schotelt deze kortfilm de kijker toch een sterke ervaring voor. De film sleepte dan ook enkele prijzen in de wacht, onder andere op het Sitges International Film Festival en ons eigen Razor Reel Fantastic Film Festival, waar het de Méliès D’argent won.
 

Jeroen Van Rossem