A porter from Mewa Hotel
rating

Duur: 27 min. | Land: Polen | Regie: Michal Janow | Cast: Dariusz Niebudek, Robert Talarczyk, Arkadiusz Jakubik | Producent: Krystyna Doktorowicz

Wladyslaw Zawada werkt als portier in het Mewa Hotel, ten tijde van de communistische volksrepubliek van Polen.  Zawada probeert zijn job bijna met een beangstigende precisie uit te voeren, dit om zijn toewijding aan de communistische ideologie te tonen.

Op een dag vindt Zawada een anticommunistisch pamflet in de gang van het hotel. Wie heeft deze propaganda in het gebouw uitgestrooid? Als portier wordt hij door zijn oversten als medeplichtige aanzien. Dus gaat hij zelf op zoek naar de dader, maar dat kan iedere bewoner van het gebouw zijn...

Zawada moet de dader vinden om zelf zijn onschuld te bewijzen. Hij is de verkeerde man op de verkeerde plaats. Zijn personage wordt tegen wil en dank meegetrokken in een jacht op anticommunisten en zakt steeds dieper weg in het politieke zwart-wit denken.

Dit tragikomische verhaal speelt zich af in een wereld vol wantrouwen, waar iedereen een dubbelagent kan zijn. Het is een typische spionagefilm die draait rond de Koude Oorlog problematiek. Alleen is deze film gemaakt vanuit het standpunt van een communistische partij. Dat geeft een nieuwe draai aan het soort films die decennia lang alleen vanuit een Amerikaans perspectief bekeken werden.

Steffen Bogaerts