Les meutes
rating

Duur: 14 min. | Land: Frankrijk | Regie: Manuel Schapira | Cast: Sigrid Bouaziz, Cedric Ido, Nicolas Maury, Abraham Belaga | Scenarist: Manuel Schapira, Raphaël Chevènement

Op een nachtwinkel na zijn de straten stil en verlaten. We volgen drie vrienden, slenterend door een troosteloze wijk waar het enige vertier zich bovenin een appartementsblok lijkt te bevinden. Via via hoorden ze van een housewarming, waar ze zich succesvol binnen weten te vleien. Even later hebben twee gekleurde jongemannen minder geluk. “Vol is vol,” krijgen zij te horen.

Op mediumhoogte registreert de camera al wat gebeurt. De lens blijft het meest plakken bij Franck, een blanke dertiger met goesting in een feestje. Hij papt aan met een knappe brunette en loopt zijn via-via-kennis tegen het lijf. Wanneer ze in de gang een praatje slaan, escaleert de discussie met de kleurlingen, die zijn blijven aandringen totdat een feestganger tussenbeide komt. Dan valt de eerste klap. Pats. De voordeur slaat dicht. De volgende minuten is Franck getuige van brutaal geweld op een toevallige passant. Als verlamd staat hij tegen de muur van de smalle gang geplakt. Wanneer de commotie voorbij is, gaat het feest door. Maar niet iedereen feest mee.

Les Meutes laat ons achter waar de multiculturele samenleving ook al strandde: perplex en in aporie. Schapira lijkt geen kant te kiezen, waardoor hij de complexiteit van geweld, angst, en in- en uitsluiting in de verf zet. We verzeilen in moreel oncomfortabel water en vragen ons af wie nu feitelijk de verslindende meute uit de titel is. En daar heeft Schapira ons exact waar hij ons wil hebben.

Maarten Van den Bulcke