The Parallax View
rating

Duur: 14 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Thomas Coninx | Cast: Raoul Corredor, Inge Van Bruystegem, Angelo Tijssens, Jeroen Vander Ven

The Parallax View is een zo’n lekkere politieke paranoiathriller uit de seventies, van Alan J. Pakula (All The President’s Men) met Warren Beatty. Maar het is ook de titel van Slavoj Zizeks zelfverklaarde magnum opus. Als we de samenvattingen op het internet snappen, dan heeft onze favoriete Sloveense multi academicus (The Pervert’s Guide to Cinema is essentieel kijkvoer) het daarin over onmogelijk te overbruggen kloven, tussen filosofische concepten maar evengoed tussen hoe we de wereld ervaren en welke fysische wetmatigheden daaraan ten grondslag liggen.

Eén van de Brusselse personages uit déze Parallax View probeert dat boek te doorploegen maar keilt het al snel gefrustreerd richting andere kant van de kamer. Zijn besognes als pooier en zijn irrationele haat voor een steeds weer opduikende straatmuzikant, nemen de bovenhand. Ondertussen zoekt een experimentele hoertjesklant nieuwe kicks op, wat de dames in kwestie voor dilemma’s stelt. De acteurs spelen de extremiteiten heerlijk understated, met Angelo Tijssens (Paroles, Ijsland) en Inge Van Bruysteghem (Nachtraven) op kop.

Dit vreemde, intrigerende filmpje met zowel ballen als alle kanten uitschietende brains clasht gefilosofeer met lower body actie, zonder die ooit echt te vermengen –helemaal confer de titel.

Jan Sulmont