The Surprise Demise of Francis Cooper's Mother
rating

Duur: 07 min. | 2008 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Felix Massie | Scenarist: Felix Massie | Producent: Sarah Jex, Sarah Cox | Productiehuis: Aardman, Arthur Cox

Grafischer dan zijn eerder werk is deze nieuwste animatie van de jonge Londenaar Felix Massie. Met een al even onvoorspelbare titel als zijn afstudeerwerk uit 2007 (Keith Reynolds can't make it tonight) synthetiseert The Surprise Demise of Francis Cooper’s Mother drie kantelmomenten in het leven van evenveel personages. Met “we’re all going to die” als heersend motto. 

De Aardman-filmmaker stapt daarmee af van de zwarte stokventjes die hij eerder liet optreden in zijn 2D etage-filmpje (cf. Cannes winnaar FlatLife van onze eigenste Kabouter Wesley held). In plaats daarvan: uitgetekende - zij het toch nog quasi emotieloze - personages en een scala aan afgematte aquarelkleurige vlakken.

Hoofdthema is opnieuw de dagelijkse rompslomp van Jan met de pet, maar dan met gruwelijke kettingreacties daaruit volgend. Een geanimeerde Man bijt hond zeg maar, met net iets dramatischere gebeurtenissen, net dat tikkeltje meer gevoel voor ritme (muziek blijkt een constante in Massie’s werk, zie ook de selfmade Nintendo slash Kraftwerk-clip Satisfactory) en rijkelijk overgoten met een morbide sausje.

Een geanimeerde, over-gedramatiseerde Man Bijt Hond-aflevering.

Snel, verrassend en uitermate komisch. Geheel in deze lijn koos hij voor de surrealistische stand-up comedian Alexei Sayle als cynische voice-over die kurkdroog het verhaal aaneenpraat en de gevoelens van de personages - “She’s finding it hard” - verwoordt zonder het echt te lijken menen. Alle wegen leiden naar ... Massie's blog voor nog meer animatieplezier. Eentje om in't oog te houden!

Sarah Skoric