Lichtjahre
rating

Duur: 25 min. | Land: Duitsland | Regie: Florian Knittel | Cast: Benjamin GrĂ¼ter, Bettina Kurth, Maximilian Heim, Mathis Reinhardt, Michael Stiller, Bernhard Linke | Scenarist: Christian Fehling | Producent: Teymour Tehrani

Zoals bijna elke sciencefictionfilm zit ook deze Lichtjahre volgepropt met speciale effecten en staat de toekomst centraal. We bevinden ons in een tijd waar de zoektocht naar leefbare alternatieven voor de aarde volop aan de gang is. Finn, een gelukkige familieman, krijgt de kans om een ruimtereis te maken. Zal hij zijn familie achterlaten en is hij wel gezond genoeg om dergelijke reis te ondernemen? Net als het personage zit ook de kijker met heel wat vragen.

Wat begint als een realistische kijk op onze toekomstige exodus naar nieuwe oorden, mondt uit in een nachtmerrie voor het hoofdpersonage. Scènes lopen door andere scènes heen. De tijd wordt grondig door elkaar geschud, in een meer dan ingewikkelde vertelling. Volgestouwd met déjà vu's en droomsequenties, wat op momenten aan het verhaal van Total Recall doet denken, de versie van Paul Verhoeven minus de kitsch en heel wat serieuzer gebracht.

In Lichtjahre wordt er zowel in de ruimte gereisd als met de tijd gespeeld. Via een wirwar van rode draadjes wordt symbolisch getoond dat deze film in de knoop zit. De rode draad zit letterlijk verstrikt. Finn probeert die te ontwarren, maar dat blijkt helemaal niet zo makkelijk te zijn. Het heden en verleden (of is het de toekomst?) worden met elkaar verweven. Via een knappe parallelle vertelling wordt er op desoriëntatie ingespeeld, zowel bij het hoofdpersonage als bij de kijker. Het is dan ook een film voor de aandachtige kijker, de meerwaardezoeker.

Steffen Bogaerts