Zu dir?
rating

Duur: 28 min. | Land: Duitsland | Regie: Sylvia Borges | Productiehuis: Academy of media arts cologne

Een meisje en jongen dansen de hele nacht. Het ochtendgloren kondigt de zin ”Bij jou of bij mij?” onvermijdelijk aan. Freya heeft duidelijk geen zin in de formule vite fait, bien fait. Ze gooit het over een andere boeg: wat als jij bij mij komt en ik bij jou?

Zo belandt Max bij de sociaal onaangepaste huisgenoten van Freya terwijl Freya snel ontmoedigd wordt wanneer ze foto’s vindt van Max met zijn vrouw en kennismaakt met zijn hond. Het spontane, ontluikende vertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon maar wat weten zij van elkaar? En in hoeverre vertrouwen zij elkaar al? Stellen ze zich niet even kwetsbaar op doordat ze beide een duik in het onbekende te wagen?

De frivoliteit die de acteurs aan de dag brengen maakt hen prompt geliefd. Freya: kordaat maar kwetsbaar, Max: dromerig en geduldig.  De kennismakingsronde tussen de twee doet heel vaag denken aan een streek die uit het Parijs van 2001 en Amélie Poulain lijkt te komen maar wordt hier vertaald met een Duits accent. Niet alles wat romantisch en schattig is komt uit Frankrijk, bewijst Sylvia Borges. Haar luchtige, heldere verhaalstijl en kundig uitgewerkte personages smelten samen tot een gemiddeld goede narratieve kortfilm. De situaties waarin de personages terecht komen weken enkele ontroerde gniffels los. Misschien is het concept een beetje geforceerd maar eens het plan gelanceerd is, kunnen de acteurs er goed mee weg. Of ze elkaars vertrouwen winnen is de grote vraag, dat van het publiek staat alvast in hun prijzenkast.

Annabel Debaenst