Su-Baru
rating

Duur: 14 min. | Land: Belgiƫ, Polen | Regie: Philip James McGoldrick | Cast: Michal Wlodarczyk, Kamil Grenda, Jurek Godawski

Drie broers rijden in een Subaru naar een verlaten vliegveld vlakbij Warschau. Lukasz en Michal maken zich zorgen over hun broer Krolik, die het syndroom van Down heeft. Michal woont ondertussen in België, heeft zijn broers al lang niet meer gezien en staart verweesd naar hun petjes, sigaretten en pistolen.

Michal is geen onbekende voor de vele fans van Philip James McGoldricks Siemiany, een gedurfde en gevoelige prent die McGoldrick ondanks tegenkanting van zijn docenten gerealiseerd kreeg met Europese steun. De kortfilm won prijzen op festivals van België tot Peru en werd bovendien geselecteerd voor zowel het Baghdad International Film Festival als de Berlinale. In dit vervolg werkt de regisseur zijn visuele stijl verder uit. Ook de intrigerende, zwijgzame protagonist keert terug. Ondertussen is het derde deel van de trilogie in de maak.   

In tegenstelling tot de spaarzame dialoog spreekt de beeldtaal wél boekdelen. De verfijnde fotografie toont de post-pubers in bleke, desolate landschappen. Dat wekt continue onderhuidse spanning en mysterie op, wat een ritje in Su-baru (“Die Weltmeister-Mark”) absoluut de moeite maakt en alvast doet uitkijken naar het derde deel van Michals introspectieve avonturen.

Jan Sulmont