Rossignols en décembre
rating

Duur: 03 min. | Land: Canada | Regie: Theodore Ushev | Scenarist: Theodore Ushev | Producent: Nicolas Girard Deltruc

Ushev steekt in Rossignols en décembre van wal met volgende plechtige verzen van T.S. Eliot: “In my beginning is my end. Now the light falls.” Een voorbode van veel waanzin en paniek. 

Woeste akkers, prikkeldraad, een strafkamp, een geweer, een naakte vrouw, een schot. Het zijn maar een paar van de flarden die we herkend hebben in een razende en gefragmenteerde montage. De textuur van het beeld lijkt verf op steen en feitelijk doet Ushevs stijl ons denken aan de grotschilderingen van Lascaux, maar dan in een horroruitvoering. Er is veel minder licht en de kleurenbrij is een akelig mengsel van rood, grijs en zwart. Ditmaal vormen niet wilde beesten de prooi, maar een soort mythische wezens met menselijke torso’s en snavelkoppen. Eentje wil opvliegen en vluchten, maar geraakt niet van de grond. 

Ushev tovert een schrikwekkende wereld op het scherm.

Ushev tovert een schrikwekkende wereld op het scherm en maakt daarmee indruk. Alleen jammer dat het dreigende tromgeroffel, waarmee de soundtrack begint, zich snel tot een te vrolijk deuntje ontpopt. 

 

 

Maarten Van den Bulcke