Slug invasion
rating

Duur: 06 min. | Land: Denemarken | Regie: Casper Wermuth, Morten Helgeland | Scenarist: Lasse Rasmussen | Productiehuis: The Animation Workshop

Ken je die foto waarop je van dichtbij Albert Einstein herkent en van veraf Marilyn Monroe? Wel, Slug Invasion werkt op gelijkaardige manier. Op grote schaal is een oma vredig aan het tuinieren. Strohoed tegen de zon, schort tegen de aarde. Ze is gewapend met een prikstok en zoutkorrels, vastberaden om vraatlustig ongedierte van haar groen af te houden. Op kleinere schaal schreeuwen de naaktslakken moord en brand. Zij laten zich niet zomaar afslachten. Tot op de tanden gewapend, rukken zij op tegen de vijand terwijl hun bullebak-sergeant oorlogstaal uitraast. They mean business.

In navolging van Antz en A Bug's Life leveren Helgeland en Wermuth een hilarische oorlogsfilm af. Natuurlijk worden de genreclichés niet uit het oog verloren, gelukkig maar. De opruiende speech, de charismatische leider die net na zijn heldendaad het loodje legt, met z’n laatste adem de rookie tot nieuwbakken held declameert en moed inspreekt: "You can shine for me."

Slug Invasion werkt wel, met meer van die rake slagzinnen, met gekke slakken wiens ogen hoog boven hun helmen uitpuilen en met subtiele slijmerige geluidjes – zelfs tijdens de sterfscène. Kortom, er is oog voor grappig detail. En nu allemaal uit volle borst: Shine for us, slugs!

 

Maarten Van den Bulcke