Snap
rating

Duur: 06 min. | Land: Belgiƫ, Groot-Brittanniƫ | Regie: Thomas G. Murphy, Hilere | Scenarist: Thomas G. Murphy | Producent: Brent Wilkey, Thomas G. Murphy

Snap (door de jonge kortfilmlovers in een ex aequo verkozen tot winnaar van de Ketnetprijs voor beste kortfilm op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012) steekt van wal met een knappe intro: zoals zo’n oud toneel met verschuifbare coulissen rollen de golven aan onze ogen voorbij. In 3D! Onmiddellijk daarna duiken we onder het wateroppervlak. We ontmoeten er de familie Waterhaggis, schattige zeemonstertjes die we tentatief kunnen beschrijven als een kruising tussen Shrek en een zeepaard. 

Vier broers schuiven aan tafel voor het avondmaal. Op het menu: vis! Maar wie niets vangt, niets krijgt. Dat betekent kinneklop voor Snap, de jongste van de hoop, want keer op keer gooit die z’n speer flink mis. Hij grijnst zo goed als hij kan, maar daarmee weet hij enkel ons in te pakken. Z’n schelmen van broers blijven hardvochtig. Tot overmaat van ramp komt er een kikker op de proppen – een type dat zich klaarblijkelijk adapteerde aan het onderwaterleven – en met diens kwieke, elastieken tong solt hij moeiteloos met de benjamin. 
 
Er komen traantjes van, waardoor de kwaakblaas meelij krijgt. Hij ontpopt zich tot een ware sensei en stoomt Snap klaar voor het echte jagen. En het werkt, want de kleinste vangt nu bakken vol vis. Zoveel zelfs, dat er voor zijn broers niks meer te rapen valt. Uit afgunst luizen zij hem erin: onwetend gaat Snap op een gigantische draak jagen. Tijdens het daaropvolgende titanengevecht gonst avontuurlijke muziek door de speakers. Zal hij het halen? 
 
De koddige monsters en de fluorescerende kleuren verlenen Snap een kinderlijk uiterlijk. Toch is dit hoogstaand entertainment voor alle leeftijden. Als meerderjarigen hebben wij tijdens de voorstelling alleszins meegeleefd, meegegniffeld en genoten. 
 
 
Maarten Van den Bulcke