Tom & The Queen Bee
rating

Duur: 05 min. | Land: Duitsland | Regie: Andreas Hykade | Scenarist: Andreas Hykade | Productiehuis: Studio FILM BILDER

Voor een keer staat een kortfilm van Andreas Hykade (van o.a. Love and Theft, Ring of Fire en The Runt  niet garant voor een traumatiserende mokerslag. Oké, af en toe valt een lelijk woord, maar Tom & The Queen Bee is veeleer een kleinood over een absurde en onmogelijke liefde. En als we mogen gissen roept Hykade hier misschien wel op tot verdraagzaamheid en tot meer vrouwen aan de macht. Wat ook kan, is dat hij gewoon lol wil tappen. 

De frontale tweedimensionaliteit van Hykades wereld – denk aan Gameboy spelen – blijft een constante. Net als de klare lijn van z’n personages. Tom gaat door het leven in een egaal blauw gewaad, met dunne stokjes als ledematen en een boonvormig hoofd. Vandaag heeft hij slechts één doel: een boterham met aardbeiconfituur en honing vinden. 
Op zijn tocht vallen enkele stoere uitspraken. ‘You’re not going anywhere, Tom,’ dreigt een bij. Woorden die zo sterk vloeken met het brave, okergele universumpje dat ze op de lachspieren werken. En de stemmen maken tekstballonnetjes compleet overbodig, maar Hykade gebruikt ze tóch. Erg geestig. 
 
En of Tom z’n boterham te pakken krijgt? Wel, dat is van geen belang. 
 
Maarten Van den Bulcke