Tram
rating

Duur: 08 min. | 2012 | Land: Tsjechië | Regie: Michaela Pavlatova | Scenarist: Michaela Pavlatova | Productiehuis: Sacrebleu Productions, Negativ

Het is nog pikkedonker wanneer tram 8 moet uitrukken. De stad is somber en bevolkt door grijze muizen die van zodra de deuren openschuiven de wagen binnendrummen. Voor één iemand bevat de dag toch wat kleur: de bestuurster. Een markante verschijning, met haar blauwe mantelpak, dito kepietje en roodgestifte lippen.

 

Hoe meer meters tram 8 aflegt, hoe meer zij opfleurt. De sfeer verandert, van grauw over jolig tot buitenzinnig. Maar enkel zij is enthousiast. Laaiend zelfs. Misschien té? Want haar seksuele fantasie slaat op hol, of hoe noem je het wanneer een trambestuurster zichzelf heen en weer ziet wapperen in een zwalpend piemelveld? Laten we, om censuur te ontlopen, zeggen dat Pavlatova gestaag naar een climax opbouwt. En dat de knoppen van haar blouse vanzelf zijn opengesprongen.

De rit is voorbij en de grijsaards stromen de tram uit. Leuke job, trambestuurster. Vermoeiend, dat ook. En je kan je zo op voelen na een shift.

Grappige soft-erotiek in een hartverwarmende stijloefening.

Tram - dat de ‘Cristal’prijs op het festival van Annecy 2012 won - is de gedroomde reclamespot voor het openbaar vervoer, als ‘meer dan gewoon een ritje’.  Maar Michaela Pavlatova (eerder reeds Oscargenomineerd voor Reci Reci Reci) levert met deze kortfilm zoveel meer dan dat. Grappige soft-erotiek bijvoorbeeld, of een hartverwarmende stijloefening in een schijnbaar eenvoudige stijl, of, ook nog, een ode aan de heerlijke wereldvreemdheid van katten.

En niet te vergeten: Tram is schitterende animatie tout court.

 

 

Maarten Van den Bulcke