Satan la bite
rating

Duur: 06 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Jeanne Boukraa | Producent: Vincent Gilot | Productiehuis: ENSAV

Wanneer enkele jongens een advertentie te zien krijgen voor een prostituee, proberen ze een afspraak te maken met haar. Door een misverstand komen ze echter bij een Jezus-kamp terecht, georganiseerd door de plaatselijke kloosterzusters.

In deze bizarre filmwereld wordt een bijna surrealistische sfeer opgeroepen. Die komt tot leven via een schetsachtige tekenstijl, ondersteund door een moderne muzikale beat. Het kan bijna als videoclip gezien worden, eentje volgestouwd met onderdrukte gevoelens. Seksualiteit en een katholieke opvoeding zijn de twee grote thema's in deze symfonie. De twee onderwerpen zijn met elkaar verweven, zeker bij jongeren die in het verleden bijvoorbeeld in een strikt christelijke omgeving opgroeien, zoals hier duidelijk het geval is.
Deze Waalse animatiefilm spot met de katholieke leer en dan vooral met de vele restricties die aan hun gelovigen worden opgelegd, vooral omtrent seksualiteit. Het is een verhaal van onderdrukking en wat de gevolgen zijn wanneer die opgekropte gevoelens toch aan de oppervlakte dreigen te komen. Jeanne Boukraa geeft weinig om aan vast te houden, maar brengt in nog geen zes minuten wel confronterende, uitdagende en voor sommigen ongetwijfeld rechtuit schokkerende cinema.
 
Steffen Bogaerts