Si j'étais un homme
rating

Duur: 05 min. | Land: België | Regie: Margot Reumont | Cast: Sabrina Lucot, Marie Brune de Chassey, Mouna Yantour, Florence Minder, Emilie Maquest | Scenarist: Margot Reumont | Productiehuis: Atelier de Production de la Cambre

De meisjes die de vraag “si j’étais un homme” voorgeschoteld krijgen door Margot Reumont, laten hun fantasie de vrije loop over wat ze zouden doen indien ze als man ter wereld waren gebracht.
De stellingen beginnen braaf: men zou voor een studie kiezen met meer toekomstmogelijkheden, meer verantwoordelijkheid op zich nemen en minder gevoelig zijn. Daarna begint de droomfase, waarbij de meisjes knappe, aantrekkelijke mannen beschrijven die met hun handen werken en fysieke arbeid leveren. Beschrijven ze hun eigen fantasieën? De geïnterviewde meisjes nemen op den duur hun geslacht als excuus om dingen niet te doen waarvan ze toch stiekem dromen.

Margot Reumont bouwt haar filmpje als animatie-interview gestaag en goeddoordacht op. Ze slaagt erin de meisjes te ontmaskeren, door hen te doen nadenken over de mogelijkheden die het andere geslacht ter beschikking heeft. Dit doet ze door visueel het omgekeerde te provoceren, door de meisjes een maatpak aan te meten, herenschoenen, een bril, een snorretje, … Doordat Reumont dit achteraf en animatiegewijs bewerkt, zijn haar geïnterviewden in staat vrij na te denken over hun dromen en over de oppositie man-vrouw waardoor ze ook openlijk spreken. Reumonts stijl is nonchalant, ze prutst aan de geïnterviewden en tekent achteloos haar interpretaties van het gezegde. Prachtig is de man die zijn zwangere vrouwenpak afritst of het inklappen van een vrouwenstudio naar die van een man.
 

Annabel Debaenst