History of Pets
rating

Duur: 05 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Kris Genijn

Britten houden om onverklaarbare redenen van animals (in trouble) en van schreeuwerige kleuren. History of Pets portretteert de huisdierengeschiedenis van een gezin waar de dieren vervloekt zijn vanaf het moment waarop ze een poot in het huishouden zetten. Ze verdwijnen allemaal op mysterieuze wijze uit het verhaal.
De Britse tongval neemt ons mee doorheen een felgekleurd kubistisch-aandoend sprookje waarin onder andere kanaries het spit delven voor de pannenkoekenlucht op verjaardagsfeestjes, goudvissen veranderen in sushi en het konijn verdwijnt waar heerlijke rabbit stew verschijnt op het familiefeest diezelfde week.


We ontmoeten de smalle butlerprotagonist in een bloemenwinkel met een ‘missing dog’-affiche aan de muur, waarna hij overgaat tot de roemloze dodedierenlijst. Kris Genijn (die eerder met Dick Head de publieksprijs won voor beste korte animatie op het IKL in 2000 en ook schrijver Bart Moeyaert verderhielp met een videoclip) loodst ons vlotjes door middel van oogwenken en visuele trics door alle kamers van het huis tot aan de met dierengraven bezaaide achtertuin. Het dierenepos van kanarie tot kaketoe bulkt van fijnzinnig sarcasme en droge zelfspot en getuigt van ongebreidelde doch ingetogen ambitie. Hoewel het verhaal een opsomming lijkt te zijn, gibberen we van de eerste seconde tot de laatste terwijl we de spinnende huiskater aan ons voeteinde aaien en hapjes knalrode jellypudding oplepelen.


 

Annabel Debaenst