De Wake
rating

Duur: 21 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Pieter Coudyzer

Pieter Coudyzer is één van die uitzonderlijke filmmakers die laat zien dat animatie geen genre, maar een techniek is waarbinnen verschillende soorten verhalen en genres kunnen verteld worden. Net als in zijn vorige kortfilms (bekijk Moodswing) komen ook hier een duistere sfeer en prachtige tekenstijl volledig tot hun recht. In schilderachtige beelden wordt met kleur, licht en diepte gespeeld. Elk element van het medium film wordt ten volle gebruikt.
 

De wake draait rond een trauma. Er gebeurt een auto-ongeval en daarna volgt een reeks van beelden die een zoektocht suggereren. Ligt het hoofdpersonage in coma en zoekt hij een uitweg? Is hij gestorven zoals de titel suggereert of zweeft hij tussen leven en dood? Elke toeschouwer kan er ongetwijfeld zijn eigen invulling aan geven.
De regisseur schept een lynchiaans universum. De innerlijke leefwereld van de personages is even belangrijk als de plot. Personages spreken amper en staren voor zich uit. Spiegels en het onderbewuste spelen een grote rol en dan is er nog de bevreemdende sfeer, die een unheimlich gevoel met zich mee brengt. De verdienste van deze film is net deze mysterieuze stemming, waar je als kijker wordt in meegezogen. En als je dat laat gebeuren, word je zeker beloond.
 

Steffen Bogaerts