Eentje voor onderweg
rating

Duur: 10 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Lander Ceuppens | Productiehuis: Cinnamon Entertainment

Eentje voor onderweg of de synopsis van het troosteloze leven van een alcoholicus. Het schrijnende personage dat we volgen probeert in de eerste minuut van deze kortfilm zelfmoord te plegen. Zijn leven blijkt momenteel dan ook gereduceerd tot een dronken dans met vallen en opstaan van kroeg naar huis, van keuken naar bed. Dit weekend is hij niet moederzielsalleen maar achtervolgt Pietje de dood hem. Verhaal en lijnenspel plooien zich perfect in elkaar. De trillende draad waaraan het broze leven van deze tragische figuur bengelt wordt vertaald in alle lijnen die het verhaal visueel gestalte geven.

Hoe tragischer en meelijwekkender het leven van het personage wordt afgetekend, hoe sarcastischer de humor terugbijt. Toegejuicht voorbeeld hiervan uit zich wanneer we zien waar het braaksel van de protagonist is terecht gekomen. Ceuppens houdt het simpel: drie kleuren (blauw, rood, zwart) volstaan om ons te overtuigen. Doordat de film (ontwikkeld binnen het animatie-atelier van het VAF in 2008-2009) geen verbale communcatie bevat, gaat men nauwgezet op de bewegingen letten tijdens een dronkenschap en op de non-verbale acties.

Ook wanneer de dronken man ’s morgens ontnuchterd beseft met wie hij de avond voordien heeft doorgebracht, blijft hij als tekenfiguur in zijn rol en slaat de argeloze dronkenschap over in een slomige angstreactie. Enige punt van kritiek: een beetje eentonig?

 

 

 

Annabel Debaenst