Deux îles
rating

Duur: 05 min. | Land: België, Frankrijk | Regie: Eric Lambé, Adrien Cellières, Nicolas Debruyn | Scenarist: Florian Guillaume, Guillaume Franck, Sarah Heinrich | Productiehuis: Jacquard Production

Deze hypersensitieve, postsurrealistische animatiefilm wekt - na wat wantrouwen in het begin – fascinatie op. Oogbollen rollen als huilende bowlingballen over een inktblauw scherm waarin de lijnen van een stad herkenbaar zijn. Een vrouw luistert naar een oog in een strikt onpersoonlijke, uit balpenlijnen geconstrueerde straat waar enkel schepsels met bolhoed voorbij mormelen. Ze kruist een man met een dik touw zonder hem ooit te ontmoeten.

De zoektocht naar afstand en nabijheid, naar geluk op een eenzaam eiland of in de bevreemdende stad overheerst de leefomgeving van de figuren in dit filmpje. In welke mate vervormen hun gevoelens het lichaam? Drukken angst, smart en verdriet de ziel kapot? Is er dialoog mogelijk?

Deux îles lijkt te zeggen dat hoop zich kan uiten in ongebreidelde fantasmen en dat enkel en louter visueel spreken onmiddellijk binnenkomt. Ondanks het vergaande absurdisme, kan men een verhaallijn ontwaren en wordt de kijker aan de lopende band uitgedaagd, verrast en ingeblikt. We geraken gewillig verstrikt in een schijnwereld waarbij men de kop van een gevonden dode vogel eraf kan bijten en waarbij de mond een zwart gat wordt. Straten worden vloeibaar en zebrapaden verharden tot eilanden. Wanneer alles smelt, flitst een associatie met Dali voorbij maar deze wordt snel verdreven door een nieuwe scène vol aaibare details en magisch realisme.

Deux îles is één van de vele vingerafdrukken die ontstond uit een samenwerking tussen bekende illustratoren en animatiefilmstudenten onder de noemer Laboratoire d’images.

 

Annabel Debaenst