Flesh and bones
rating

Duur: 07 min. | Land: België | Regie: Manon Brûlé

Onder dwarrelende sneeuw rijdt een graatmagere eenzaat zichzelf in een ravijn te pletter. Er zal iets fundamenteels veranderen aan zijn lichaam en dit wordt pas bij het onluiken van de eerstvolgende ochtendzon aan het licht gebracht: zijn vlees en skelet beslissen om zich zonder overleg van elkaar af te scheiden. Zijn lijf heeft zich in twee gesplitst en beide delen bewegen zich nu onafhankelijk voort als de schizofrene tweeling van zijn ene persoon.

De protagonist in Flesh and Bones dwingt onmiddellijk sympatie af. Zijn melancholieke doch vrolijke charisma deelt hij enkel met zichzelf en met ons waardoor we ons zeer betrokken voelen. Het verhaal vangt aan vanuit een werkelijke situatie en hoe verder we vorderen, hoe meer de achtergrond zijn “huiskamersetting” verliest. Wijn verschijnt en muziek weerklinkt en de twee protagonisten gaan helemaal op in elkaar zonder zich te herenigen. Ze genieten duidelijk van elkaars gezelschap. Hun schattige vriendschap is warmhartig en tegelijk stuntelig, dit wordt goed ondersteund door de tekenstijl die wat grauw en donker uitkomt.

Zowel door het concept, de soundtrack en de animatie van het gehele filmpje als door de oprechtheid van de gefantaseerde karakters met enkele aandoenlijke hoogtepuntjes maakt Manon Brûlé (Les arbres naissent sous terre) de film tot een kort en menselijk blijspel.

Annabel Debaenst