Romance
rating

Duur: 07 min. | Land: Canada, Zwitserland | Regie: Georges Schwizgebel | Cast: Nicolas Bigler, Katja Pahor | Scenarist: Georges Schwizgebel | Producent: National film board of Canada | Productiehuis: Georges Schwizgebel, Studio GDS

De Zwitserse regisseur Georges Schwizgebel heeft een professionele achtergrond als schilder en dat merk je aan zijn kortfilms. Romance - een Canadees-Zwitserse coproductie - werd gemaakt volgens zijn intussen typische procedé: in plaats van te tekenen schildert Schwizgebel met acrylverf op film.

Daarnaast vermijdt de regisseur alle bruuske overgangen: elk beeld vloeit of kantelt zonder aarzeling over in het volgende, vaak in een hoog tempo. Samen zorgen die twee keuzes voor een bijzondere, soms overdonderde kijkervaring. Elk beeld is tegelijkertijd een ander beeld, tijd en ruimte worden relatief. Schwizgebel rekent Vermeer, Hopper en Michelangelo tot zijn favoriete schilders.

In Romance zitten twee mensen naast elkaar in het vliegtuig: de man en de vrouw kennen elkaar niet maar voelen wel een aantrekkingskracht. Ze beginnen niet meteen te praten - de film is volledig woordeloos - maar kijken voor zich uit, naar het tv-schermpje voor hun neus. Wanneer turbulentie de vlucht verstoort, start een wervelende mentale reis doorheen beelden, musea, schilderijen, scènes, landhuizen en tuinpaden, die in het midden laat wat verbeelding is, wat droom en wat realiteit.

Een wervelende dans van twee geliefden, die naar elkaar zoeken zonder ooit echt bij elkaar te komen.

Essentieel voor het karakter van de film is de begeleidende muziek. Die wordt niet op maat gesneden van het storyboard, maar leidt net het ritme en het karakter van de visuals. De montage volgt de partituur, niet omgekeerd. De partituur in kwestie is de 'Sonate voor Cello en Piano van Rachmaninoff, opus 19' uit 1901. Het effect is een krachtige onderdompeling in de geest van Schwizgebel, een ervaring die amper tijd laat om alle indrukken rustig te laten binnensijpelen. Een wervelende dans van twee geliefden, die naar elkaar zoeken zonder ooit echt bij elkaar te komen. De film won de prijs voor beste animatiekortfilm op de Genie Awards, de Canadese Oscars. Op Anima won hij de prijs voor beste internationale kortfilm, in 2012.

 

Sofie Rycken