Kuhina
rating

Duur: 07 min. | Land: Finland | Regie: Joni Männistö | Scenarist: Joni Männistö | Producent: Turku Arts Academy | Productiehuis: Turku University

Een mollige kleuter met rode wangen speelt in het bos. Klinkt onschuldig genoeg, tot je zijn A Clockwork Orange-achtige ogen ziet. En jawel, er blijkt een sadistisch kantje aan het kereltje te zitten.

 

Wanneer hij een dode duif ontdekt, kan hij zijn geluk niet op. Helemaal dood blijkt het diertje niet, het is te zeggen: de binnenkant van de vogel krioelt van het leven. Een zwerm van insecten – “Kuhina” is Fins voor “uitzwermen” - heeft er zich genesteld. Zonder aarzelen begint de kleuter de kevers te pletten, plat te trappen en zelfs op te eten. In de ware stijl van een toekomstige massamoordenaar trekt hij zelfs de vleugeltjes van een spartelend vliegje uit. Maar daar komt hij niet ongestraft mee weg. De insecten verleggen hun werkterrein van de duif naar de jongen en palmen zijn hele dikke lichaampje in, tot hij eruit ziet als een Arcimboldo-portret.

Wie niet houdt van de sinistere, cynische humor waar Finnen wel eens mee plegen te dwepen, zal niet houden van het werk van Joni Männistö. De kinderlijke animatiestijl, de totale afwezigheid van tekst en de vrolijke kleuren van Kuhina zouden perfect passen bij een onschuldig, lieflijk, grappig verhaaltje maar contrasteren in dit geval fel met de gruwel van dood, verrotting en het verorberen van kronkelende larven en andere creepy crawlies. Een gedurfde combinatie die tegelijk afstoot en fascineert.

Wie niet houdt van de sinistere, cynische humor waar Finnen wel eens mee plegen te dwepen, vindt dit niets.

Vage herinneringen van hoe je als kind gebiologeerd kon zitten kijken naar mieren, vliegen en andere weerloze beestjes vinden hun weg naar boven, maar toch kan je niet anders dan een zekere voldoening voelen wanneer de machtsverhoudingen plots beginnen te kantelen. De film won de prijs voor beste internationale kortfilm in de categorie studentenfilms op Anima 2012.
 

Sofie Rycken