La Boîte de sardines
rating

Duur: 09 min. | Land: België | Regie: Louise-Marie Colon | Productiehuis: CAMERA-ETC

Weinig figuren die zo tot de verbeelding spreken als de zeemeermin: bloedmooie vrouwen met vissenstaarten die eenzame matrozen verleiden met hemels gezang, om hen dan zonder genade te vermoorden.

Eva, de sirene die in La Boîte des sardines de hoofdrol speelt, lijkt echter allesbehalve gevaarlijk. Ze is vooral wanhopig op zoek naar de liefde. Wanneer ze het bootje van eenzaat Emile aan de horizon spot, laat ze zich vangen in zijn visnet. Maar in plaats van een gelijkwaardige romance, ontspint er zich een totaal andere verhouding dan waar Eva op hoopte. Ze zingt zo mooi als ze kan en lonkt zich een breuk, maar Emile blijft er onbewogen bij. Hij behandelt haar als een huisdiertje, laat haar in een koffiekan vol water wonen en strooit af en toe wat kruimeltjes boven haar hoofd uit.

De Luikse filmmaakster Louise-Marie Colon baseerde zich voor haar film op een sprookje van Hans Christian Andersen. In de Disneyversie van 1989 was er een happy end weggelegd voor de Kleine Zeemeermin, maar Colon gaat er een volledige andere kant mee uit. Ondanks haar verwoede verleidingspogingen, eindigt de kleine Eva alleen, zonder geliefde en uitgeput. Ze is naïef geweest in haar fantasieën - al houdt ze er nog lang aan vast - en ontdekt dat het bestaan van een visser vooral heel erg monotoon is. Haar sentimentele ideeën over de ware liefde botsen op de harde realiteit. Een verfrissend nuchtere kijk op romantiek, zorgvuldig uitgevoerd en met veel liefde voor het vak.

Een verfrissend nuchtere kijk op romantiek, zorgvuldig uitgevoerd en met veel liefde voor het vak.

La Boîte des sardines  won de Grote Prijs van de federatie Wallonië-Brussel op Anima 2012.

 

 

Sofie Rycken