Asad
rating

Duur: 18 min. | Land: VS, Zuid-Afrika | Regie: Bryan Buckley | Cast: Ali Mohammed, Ibrahim Moallim Hussein, Ahmed Dhadane Jimale, Mariya Abdulle, Hussein Abdi Mohamed, Najah Abdi Abdullahi | Scenarist: Bryan Buckley

Somalië is al lang een land verscheurd door armoede, oorlog en wetteloosheid. Dit vormde de voedingsbodem voor de Somalische piraterij, een fenomeen dat vooral sinds de jaren negentig een opmars kent. In 2012 werden twee films gerealiseerd die deze problematiek aan het licht willen brengen. Naast het aangrijpende A Hijacking van de Deen Tobias Lindholm, is er ook Asad van Bryan Buckley.

We maken kennis met Asad, een tiener die opgroeit in een vissersdorpje in Somalië. Hier zal hij de keuze moeten maken tussen het leven van een piraat, net als zijn oudere vrienden waar hij naar opkijkt, of een visser. Zijn leven neemt een verrassende wending wanneer hij tijdens het vissen op een op het eerste zicht verlaten jacht stoot.

Kiezen tussen een leven als piraat of als visser

In eerste instantie is Asad een coming of age-verhaal, maar meer nog is dit een indringend portret van een ontredderd volk. De film beperkt zich niet tot de piraterij, maar geeft ons een korte schets van het leven in Somalië. Alle acteurs in de film zijn bovendien Somalische vluchtelingen, waardoor de film een hoge graad van authenticiteit krijgt. Visueel baadt de film ook in een naturalisme, en Buckley slaagt er in om deze malaise op een mooie poëtische manier weer te geven.

Jeroen Van Rossem