U.H.T
rating

Duur: 18 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Guillaume Senez

Augustin is een melkboer die heel zijn leven opoffert voor zijn werk. De koeien die voor zijn inkomen zorgen, behandelt hij met veel zorg. Maar het gaat financieel slecht en hij heeft relatieproblemen met zijn vrouw, Sophie. Deze film speelt zich af in een tijd waar het erg gesteld is met de boerenstiel in Europa. De boeren boycotten de melkverkoop in de hoop dat hun situatie zal beteren. Ze gieten nog liever hun melk weg dan ze met verlies te moeten verkopen.

 

Deze sociaal geƫngageerde film wordt traag opgebouwd, maar heeft massa's charme en is een verademing om naar te kijken. Daar zorgt de minimalistische regie voor. Niet alleen Vlaanderen is het decor van de boerenfilm zo blijkt. Guillaume Senez toont hoe ze bij onze Waalse vrienden de thema's van het boerenleven aanpakken.

Meer relatieschets dan boerenfilm, gelukkig.

De film is gedrenkt in melancholie, met een pessimistische kijk op een actueel thema. Toch is het vooral de relatie met Sophie die centraal staat. Zij kan niet langer leven met de stiel van haar man, zeker niet wanneer die lange werkuren helemaal niets opleveren. U.H.T is dus meer een meeslepende relatieschets dan een boerenfilm. Gelukkig maakt de zware thematiek toch nog plaats voor een tikkeltje optimisme. De melk hoeft niet altijd zuur te smaken.

Steffen Bogaerts