Junkyard
rating

Duur: 18 min. | Land: Belgiƫ, Nederland | Regie: Hisko Hulsing

In een grauwe, futuristische stad stapt Paul met zijn vriendin de metro in. Ze worden overvallen door een junkie. Paul probeert de dief te pakken te krijgen, maar wordt neergestoken. In zijn laatste ademtocht ziet hij zijn leven letterlijk voorbij flitsen. We zien hoe hij opgegroeid is met zijn jeugdvriend, Anthony.

Het leven van de jongens wordt op verschillende momenten getoond. Als kind amuseren ze zich beiden met deugnieterij, toch zijn de verschillen tussen de twee dan al zichtbaar. Paul is goed opgevoed, Anthony werd in de steek gelaten door zijn ouders. Ze vullen elkaar perfect aan. Toch groeien ze tijdens hun tienerjaren uit elkaar. Paul vindt de liefde, terwijl Anthony in het drugs- en misdaadmilieu terecht komt.

Hisko Hulsing gaat inventief te werk met zijn animatiefilm. Hij schept een donkere, vuile wereld die bijna volledig bevolkt wordt door criminelen, junkies en bedelaars. Donkere thema's als drugsgebruik en misdaad worden samengehouden door een mooie cinematografie en een spel met belichting. De animatie en stijl passen foutloos bij het onderwerp. Deze kortfilm straalt dan ook perfectie uit, van pril concept tot volkomen afgewerkt geheel.

Steffen Bogaerts