Whale Valley
rating

Duur: 15 min. | Land: IJsland | Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson | Cast: Ágúst Örn B. Wigum, Einar Jóhann Valsson, Valdimar Örn Flygenring, Unnur Ösp Stefánsdóttir, Júlíus Sigmar Konráðsson | Scenarist: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Toen Gudmundur Arnar Gudmundsson Whale Valley kwam voorstellen op het Cannes filmfestival, werd hij al snel beloond met een eervolle vermelding. Op het Film Fest Gent sleepte de film vervolgens de prijs voor Beste Europese Film in de wacht. Terecht, want Gudmundssons derde kortfilm is een wondermooie en ontroerende film over twee broers die opgroeien in het desolate en ruige landschap van de IJslandse fjorden. En met beelden van echte walvissen, wat niet bepaald een sinecure bleek, zo vertelde de regisseur ons in een kortfilm.be-interview. Want "I had this dream one night so I was sure that we would get a whale and even if we would had to wait a year or more, we would just wait. Then two months past and we got a 30 feet Whale."

 

Wanneer de oudste broer Arnar een einde probeert te maken aan zijn leven, wordt hij betrapt door Ivar. Ivar wilt duidelijk maken dat hij zijn oudere broer niet wilt verliezen, maar net dat loopt bijna fataal af. De relatie tussen de twee broers wordt treffend in beeld gebracht. Fragiel en teder, maar op andere momenten als een draaikolk in een glas. Onuitgesproken emoties vertalen zich in gebaren en tekenende gelaatsuitdrukkingen.

Vooral de manier waarop Ivar toenadering tot zijn broer zoekt, is emotioneel aangrijpend.
Dankzij zowel de ingetogen beeldvoering als het nuchtere en oprechte acteerwerk van de twee kinderen, valt de film gelukkig niet in een melodramatische valkuil. Ook de spaarzaamheid van de muziek draagt hierbij toe. Buiten een lied op de radio, is het vooral de natuur die zich laat horen. De isolatie en malaise die vooral de oudste broer ervaart, is gebonden aan de omgeving waarin hij opgroeit.

Fragiel en teder, maar op andere momenten als een draaikolk in een glas

Gudmundsson is er op sublieme wijze in geslaagd dit grauwe en depressieve karakter van het landschap vast te leggen op beeld dankzij een prachtige landschapsfotografie. De fjorden roepen zo haast iets magisch of zelfs onheilspellends op. Whale Valley zal zeker geen drang oproepen om hier te komen wonen, maar als kijker kan je niet anders dan onder de indruk zijn van deze verstommende schoonheid.

We spraken de filmmaker over zijn Cannes-selectie én toekomstige plannen. Herlees hier het kortfilm.be-interview met Gudmundur Arnar Gudmundsson.

Jeroen Van Rossem